Midwinterhoornblaasgroep Dalfsen
Midwinterhoornbloasgroep Dals’n
Info

Naam
Midwinterhoornbloasgroep Dals’n 

Vertaling :-)
Midwinterhoornblaasgroep 

Plaats
Dalfsen

Sinds
2002

Aantal leden
24 mannen en vrouwen

Activiteiten
Demonstraties
Optredens  


Lijst met albums
Midwinterhoorn

De vorm van de midwinterhoorn is afgeleid van de runderhoorn. De vroeger hier levende oerossen hadden grote hoorns. Deze hoorns werden aan de smalle kant doorboord en zo kon er op geblazen worden. 

Een midwinterhoorn wordt nu gemaakt van een berken-, elzen- of wilgenstam die al van nature een kromming heeft. De stam wordt minstens een jaar te drogen gelegd. 

Na het schillen van de bast wordt de stam in twee delen gezaagd en over de gehele lengte uitgehold. De lengte van de hoorn (1.20 tot 1.40 meter) heeft invloed op de toonhoogte. De diameter varieert van acht tot veertien centimeter. 

Als mondstuk (de happe) wordt een stukje vlierhout gebruikt. Het mondstuk wordt schuin afgesneden, zodat tegen de zijkant van de hoorn wordt geblazen.

Elk jaar geven wij een workshop horens maken. Half september en dan acht middagen achter elkaar. Op gave is mogelijk via contact op deze website.

Info

Naam
Midwinterhoornbloasgroep Dals’n 

Vertaling :-)
Midwinterhoornblaasgroep 

Plaats
Dalfsen

Sinds
2002

Aantal leden
24 mannen en vrouwen

Activiteiten
Demonstraties
Optredens  

Geschiedenis

Het midwinterhoornblazen in Oost-Nederland dateert van lang geleden. De oudste vermelding is van 1485. Ook over de grens in Duitsland werd al lang geleden midwinterhoorn geblazen. Oorspronkelijk is het blazen op de midwinterhoorn een Germaans en heidens gebruik. 

Mensen deden dat om de boze geesten en demonen te verdrijven. Vooral in de winter wanneer de dagen kort waren. Volgens de overlevering hielden plattelanders 's winters zo de wolven op afstand. Ook om elkaar te waarschuwen werd de midwinterhoorn ingezet. Sinds de komst van het christendom wordt met de midwinterhoorn het Kerstfeest aangekondigd. 

In de negentiende eeuw raakte de traditie in onbruik. Pas in 1953 kwam er een groep Twentenaren bijeen om de oude traditie nieuw leven in te blazen. Geleidelijk groeide het aantal Twentenaren dat zelf midwinterhoorns bouwde en erop leerde blazen. Ook in andere delen van Overijssel wordt de traditie langzamerhand hersteld.

Welkom

Midwinterhoornbloasgroep Dals’n

In het winterseizoen wordt in Dalfsen en omgeving op de midwinterhoorn geblazen. Dit blazen gebeurt vanaf de eerste zondag van de Advent tot Driekoningen op 6 januari. Er wordt regelmatig geblazen, in de vroege avonduren en op verschillende locaties. De groep geeft vanaf de oprichting in 2002 zodoende meer bekendheid aan dit oude Sallandse gebruik. De 24 blazers praten met belangstellenden graag over het midwinterhoornblazen.